Friday, August 26, 2011

Raya oh raya~!! *entry wajib menjelang rya*




Dengar beduk berbunyi
Sayup bergema di subuh sunyi
Memanggil kepada muslimin
Segera berbakti kepada ilahi..




Ha, dia mai dh, dia mai dh.. Pejam celik pejam celik pejam celik, pejam xcelik2, dh 26 ari dh kite ni as umt Islam berpose.. Tinggal 4 ari jek lg nk rya.. Ms ni r semua stesen radio atas muka bumi M'sia ni duk rebut2 nk psang lgu rya.. Cik yan smpi xlarat dh nk dengo lgu2 rya tersebut, dh macam2 lagu rya dh kuar.. Tp if u ol yg bijak cerdik lg pandai cm cik yan pasan r, lgu rya yg bru2 smua xmasyuk mn, tp try test pandu uji psang lgu rya jaman dolu2, cnfrm terasa kemeriahannya.. 

Persoalannya: cik yan terasa ke cm nk rya?? Jawapannya: XRASA LANGSUNG!!! Ok ladies n gentlemn, knp semua ini terjadi?? adakah krn umur cik yan yg semakin mendaki lebih tinggi ni yg mnyebbkn cik yan lgsung xrs cm nk rya?? Herm, myb dats 1 of d fctor.. Tp tp tp tp n tetapi, tu bukn faktor sbnr.. *alasan nk kaver cz xnk nmpk tua* Faktor sbnr adalh... tetttt (suspend x??) *k kanak2, jom pakat tembak cik yan ramai2 ngn pistol air* Faktor sbnr adalh, rya skng dh xsemeriah rya dlu.. Siyes mmg xsemeriah dlu, try tgk mata cik yan yg bersinar ni, cik yan xtipu, mmg xmeriah.. Meh cik yn senarai serba sikit bout rya dolu2 yg superp bez n rya skng yg... ermmm, suam2 kuku tu~!!



Ziarah~
Dolu: Sile bwk sekampung manusia2 yg ada tuk dtg ziarah dr umh ke umh.. kdg2 tu, d sbbkn penat nk lyn tetamu, ramai jek yg mnggunakan taktik-suh ank yg keck kuar ckp "Mak xde kt umh", maka berlalu r tetamu2 tersebut~!!
Skang: Bukn kata nk ziarah org kampung, umh sdara mara pun mlas nk jln, baik lepak depan tv, channel kt tv plak, saje jek mngedix, tyme2 rya r cite semua xnk kalah, bez2 belake.. Kesudahannya, masing2 ziarah tibi masing2~!!



Kad Raya Vs SMS Raya~
Dolu: Posmen r paling bz xhingat punya.. B4 g kje, duk study alamt2 yg ada, tkut2 xjumpe jln.. Selain posmen, tokey2 kedai pn blh trsnyum keriangan apabila pnjualan kad rya mmg berlipat2 kali ganda umpama kaki lipan banyaknya.. Ms tu, bukn stkt kedai buku jek jual kad rya, kedai runcit, kedai hardware, termasuk r kedai beskal, smua nk tmbh pndptn ngn jual kad rya.. Ms tu plak, kad rya ni mcm2 paten ada, yg beso bas, kecik cenonet, bulat, lonjong, 4 segi, 3 segi n xlupe gk yg bersegi2, mmg meriah.. Pastu plak, siap kumpul lg kad rya.. Sape dpt paling bnyk kad, kire hebat n pemes amos r.. Dh tu, siap gntung kt dinding lg, wt hiasan tmbhn kt dinding.. Pantun pemes ms tu "Pecah kaca pecah gelas, sudh baca arap balas"~!!
Skng: Sian kt pokcik posmen tu, terkebil2 duk opis tunggu kad rya yg nk d anto kt umh.. Siap meratapi nasib ank bini kt umh lg *k, yg tu over sgt ek cik yan* Yek r, teknologi dh canggih kot skng, zmn dolu2 punya tyme, nk anto kad rya, bnyk nk pkai modal, meh nk test kire.. *kad rya ($1) + Pen kaler2 ($6) + Setem (0.20) = $7.20... Sms sekeping (0.01)* pd perkiraan u ol yg bijak nestapa ni, rsa2nya, mn yg jimat?? Bak kata nabil pn, Lu Pikir R Sndiri~!!



Kuih Raya~
Dolu: Bile nk rya jek, mula r wt pktn ngn ank berberank duk kt dapur sambil "anyam ketupat" tuk wt kuih.. masing2 tetibe nk tunjuk yg otak beliau lg bergeliga tuk bg idea nk hasilkn kuih yg bez sehingga menjilat ibu jari kaki mmbr n unik~!!
Skng: Kuih pn duk main tempah2.. Bile dh xsedap, tinggalkm komen jek then cri lg kt tmpt lain.. Kalo mak mertua dtg umh duk tnya, "Senah, mna stu kuih yg hang buat??", dengan selambanya si senah akn jwb, "Yg tu, tu, tu tu n tu, xlupa gk tu, smua kuih "tunjuk2", 
Senah xwt satu hape pn mak, bukn mlas, tp bnyk komitment lain"~!!



Bunga Api~
Dolu: Sape2 yg xpernh pegang bunga api yg btng dia sehalus jejari runcing cik yn ni, sile rejam diri sndri ke dlm kolam peliharaan boye.. Dolu2, bunga api xcm skng.. Dolu nk dengo budak patah riuk tgn, terbako, trcabut dr kedudukan asal, terkulai layu, smua tu xde.. krn apa, wlupn sejak zmn dolu2 lg kanak2 sgt kreatif, masuk utan semata2 nk cri buluh nk wt mariam buluh *meriam r ngek*, tp depa ni juga sgt kreatif nk jg kslmtn diri msing2.. Mcm2 bunga api yg cik yn suke main dolu2 cm bunga api yg wrna warni tu, mercun bwang, mercun ktak, mercun bwang, n pelbagai aneka lg bunga api yg cik yan slalu main dolu2~!!
Skng: Budk2 xnk main bunga api bunga api ni, xstndrd katanya, baik main psp, nentendo, ps3, paling bangsat pun ps2.. Xlupe gk game kt PC or lappy duk main counter strike, the sims social, bully, empires n alies n mcm2 lg r nm game yg cik yn nk sbut pun cm org xde gg, menyembur2 nk mngayakan bunyinya, betapa sshnya nm game2 tersebut~!!



Lelauk~
Dolu: Wajik dan dodol, lemang, ketupat, rendang, kuah lodey, kuah kcang n sebagainya jd juadh paling menrik tertarik ke meja mkn.. ms tu, mkn smpi berpuluh2 *berpeluh2* dibuatnya, selagi terdpt ruang kosong dlm puyut, sile isi tmpt kosong~!!
Skng: Sgt ssh nk cri smua tu, yg ada, nugget, tempura, fish-ball, sosej, spegeti, makaroni dan sebagainya yg ala2 Barat tu, hasih~!!



Duit Rya~
Dolu: g beraya umh jiran2 nek beskal, dpt 20sen, trus tersnyum smpai cuping tinge.. bg 50sen, mmg dh kire tuan umh tu kaya thap cipan~!!
Skng: bg rm1, dh pakat2 ngumpat ngn mmbr ckp pakcik tu kudukut.. kdg2, kanak2 ni jujur, bile tuan umh tnya, "Nk mkn ke, nk duit rya", dgn wajah tulus suci lg murni, depa jwb secara berjemaah tnpa tau sape imamnya, "Nak duit rya pak cik!!!", n d most 
important thing, rya dh xmeriah lg sbb cik yan dh xdpt duit rya lg dh~!!

Stkt ni jek r entry cik yn memandangkn jam di dinding cik yan skng jelas menunjukkn jam 0511.. k kanak2, bukn jam 1711 tau, tetapi 0511.. Mata cik yan pun dh bg isyarat tuk beradu.. Cik bantal, katil n gebo cik yan pn dh bnyak kali misscall tanda rndu yg amat pd cik yan.. makanya, pendek kata, Harapkan Pagar, Pagar Yang Dengan Lahapnya Makan Pagar, tp malangnya, panjg xkata apa2, haish~!!



4 comments:

Taufan Bin Ribut said...

ko lucah ar yan..biskut gambar spender yang ko letak.hahahah

Entri Terkini : Tips berjimat ketika di hari raya #apeponboleh

Entri terdahulu : Shopping Raya yang sakan

NURUL AINI NORAZMAN said...

selamat hari raya!!!hehe
nak wet rya=p

yan said...

Incik topan, nk wt cm mn, org jaman skng mmg kreatif kot, kalo ko letak kuih btang buruk, org dh xde nfsu nk mkn, cube try test pndu uji ko ltk kuih spt gmbarajah d ats, berbut wei org nk, dem, huhu

Cik nurul ain: Slmt ari rya gk, mmg niat tulus ikhlas nk bg duit rya, tp apakn dya, fulus xde~ *kata org, kalo dh ada nawaitu jek, dh dpt phala kn??* huhu

Fahmi Mahat said...

selamat hari raya tuan rumah!

yang suka entri ni,
FahmiMahat

Friday, August 26, 2011

Raya oh raya~!! *entry wajib menjelang rya*




Dengar beduk berbunyi
Sayup bergema di subuh sunyi
Memanggil kepada muslimin
Segera berbakti kepada ilahi..




Ha, dia mai dh, dia mai dh.. Pejam celik pejam celik pejam celik, pejam xcelik2, dh 26 ari dh kite ni as umt Islam berpose.. Tinggal 4 ari jek lg nk rya.. Ms ni r semua stesen radio atas muka bumi M'sia ni duk rebut2 nk psang lgu rya.. Cik yan smpi xlarat dh nk dengo lgu2 rya tersebut, dh macam2 lagu rya dh kuar.. Tp if u ol yg bijak cerdik lg pandai cm cik yan pasan r, lgu rya yg bru2 smua xmasyuk mn, tp try test pandu uji psang lgu rya jaman dolu2, cnfrm terasa kemeriahannya.. 

Persoalannya: cik yan terasa ke cm nk rya?? Jawapannya: XRASA LANGSUNG!!! Ok ladies n gentlemn, knp semua ini terjadi?? adakah krn umur cik yan yg semakin mendaki lebih tinggi ni yg mnyebbkn cik yan lgsung xrs cm nk rya?? Herm, myb dats 1 of d fctor.. Tp tp tp tp n tetapi, tu bukn faktor sbnr.. *alasan nk kaver cz xnk nmpk tua* Faktor sbnr adalh... tetttt (suspend x??) *k kanak2, jom pakat tembak cik yan ramai2 ngn pistol air* Faktor sbnr adalh, rya skng dh xsemeriah rya dlu.. Siyes mmg xsemeriah dlu, try tgk mata cik yan yg bersinar ni, cik yan xtipu, mmg xmeriah.. Meh cik yn senarai serba sikit bout rya dolu2 yg superp bez n rya skng yg... ermmm, suam2 kuku tu~!!



Ziarah~
Dolu: Sile bwk sekampung manusia2 yg ada tuk dtg ziarah dr umh ke umh.. kdg2 tu, d sbbkn penat nk lyn tetamu, ramai jek yg mnggunakan taktik-suh ank yg keck kuar ckp "Mak xde kt umh", maka berlalu r tetamu2 tersebut~!!
Skang: Bukn kata nk ziarah org kampung, umh sdara mara pun mlas nk jln, baik lepak depan tv, channel kt tv plak, saje jek mngedix, tyme2 rya r cite semua xnk kalah, bez2 belake.. Kesudahannya, masing2 ziarah tibi masing2~!!



Kad Raya Vs SMS Raya~
Dolu: Posmen r paling bz xhingat punya.. B4 g kje, duk study alamt2 yg ada, tkut2 xjumpe jln.. Selain posmen, tokey2 kedai pn blh trsnyum keriangan apabila pnjualan kad rya mmg berlipat2 kali ganda umpama kaki lipan banyaknya.. Ms tu, bukn stkt kedai buku jek jual kad rya, kedai runcit, kedai hardware, termasuk r kedai beskal, smua nk tmbh pndptn ngn jual kad rya.. Ms tu plak, kad rya ni mcm2 paten ada, yg beso bas, kecik cenonet, bulat, lonjong, 4 segi, 3 segi n xlupe gk yg bersegi2, mmg meriah.. Pastu plak, siap kumpul lg kad rya.. Sape dpt paling bnyk kad, kire hebat n pemes amos r.. Dh tu, siap gntung kt dinding lg, wt hiasan tmbhn kt dinding.. Pantun pemes ms tu "Pecah kaca pecah gelas, sudh baca arap balas"~!!
Skng: Sian kt pokcik posmen tu, terkebil2 duk opis tunggu kad rya yg nk d anto kt umh.. Siap meratapi nasib ank bini kt umh lg *k, yg tu over sgt ek cik yan* Yek r, teknologi dh canggih kot skng, zmn dolu2 punya tyme, nk anto kad rya, bnyk nk pkai modal, meh nk test kire.. *kad rya ($1) + Pen kaler2 ($6) + Setem (0.20) = $7.20... Sms sekeping (0.01)* pd perkiraan u ol yg bijak nestapa ni, rsa2nya, mn yg jimat?? Bak kata nabil pn, Lu Pikir R Sndiri~!!



Kuih Raya~
Dolu: Bile nk rya jek, mula r wt pktn ngn ank berberank duk kt dapur sambil "anyam ketupat" tuk wt kuih.. masing2 tetibe nk tunjuk yg otak beliau lg bergeliga tuk bg idea nk hasilkn kuih yg bez sehingga menjilat ibu jari kaki mmbr n unik~!!
Skng: Kuih pn duk main tempah2.. Bile dh xsedap, tinggalkm komen jek then cri lg kt tmpt lain.. Kalo mak mertua dtg umh duk tnya, "Senah, mna stu kuih yg hang buat??", dengan selambanya si senah akn jwb, "Yg tu, tu, tu tu n tu, xlupa gk tu, smua kuih "tunjuk2", 
Senah xwt satu hape pn mak, bukn mlas, tp bnyk komitment lain"~!!



Bunga Api~
Dolu: Sape2 yg xpernh pegang bunga api yg btng dia sehalus jejari runcing cik yn ni, sile rejam diri sndri ke dlm kolam peliharaan boye.. Dolu2, bunga api xcm skng.. Dolu nk dengo budak patah riuk tgn, terbako, trcabut dr kedudukan asal, terkulai layu, smua tu xde.. krn apa, wlupn sejak zmn dolu2 lg kanak2 sgt kreatif, masuk utan semata2 nk cri buluh nk wt mariam buluh *meriam r ngek*, tp depa ni juga sgt kreatif nk jg kslmtn diri msing2.. Mcm2 bunga api yg cik yn suke main dolu2 cm bunga api yg wrna warni tu, mercun bwang, mercun ktak, mercun bwang, n pelbagai aneka lg bunga api yg cik yan slalu main dolu2~!!
Skng: Budk2 xnk main bunga api bunga api ni, xstndrd katanya, baik main psp, nentendo, ps3, paling bangsat pun ps2.. Xlupe gk game kt PC or lappy duk main counter strike, the sims social, bully, empires n alies n mcm2 lg r nm game yg cik yn nk sbut pun cm org xde gg, menyembur2 nk mngayakan bunyinya, betapa sshnya nm game2 tersebut~!!



Lelauk~
Dolu: Wajik dan dodol, lemang, ketupat, rendang, kuah lodey, kuah kcang n sebagainya jd juadh paling menrik tertarik ke meja mkn.. ms tu, mkn smpi berpuluh2 *berpeluh2* dibuatnya, selagi terdpt ruang kosong dlm puyut, sile isi tmpt kosong~!!
Skng: Sgt ssh nk cri smua tu, yg ada, nugget, tempura, fish-ball, sosej, spegeti, makaroni dan sebagainya yg ala2 Barat tu, hasih~!!



Duit Rya~
Dolu: g beraya umh jiran2 nek beskal, dpt 20sen, trus tersnyum smpai cuping tinge.. bg 50sen, mmg dh kire tuan umh tu kaya thap cipan~!!
Skng: bg rm1, dh pakat2 ngumpat ngn mmbr ckp pakcik tu kudukut.. kdg2, kanak2 ni jujur, bile tuan umh tnya, "Nk mkn ke, nk duit rya", dgn wajah tulus suci lg murni, depa jwb secara berjemaah tnpa tau sape imamnya, "Nak duit rya pak cik!!!", n d most 
important thing, rya dh xmeriah lg sbb cik yan dh xdpt duit rya lg dh~!!

Stkt ni jek r entry cik yn memandangkn jam di dinding cik yan skng jelas menunjukkn jam 0511.. k kanak2, bukn jam 1711 tau, tetapi 0511.. Mata cik yan pun dh bg isyarat tuk beradu.. Cik bantal, katil n gebo cik yan pn dh bnyak kali misscall tanda rndu yg amat pd cik yan.. makanya, pendek kata, Harapkan Pagar, Pagar Yang Dengan Lahapnya Makan Pagar, tp malangnya, panjg xkata apa2, haish~!!



4 comments:

Taufan Bin Ribut said...

ko lucah ar yan..biskut gambar spender yang ko letak.hahahah

Entri Terkini : Tips berjimat ketika di hari raya #apeponboleh

Entri terdahulu : Shopping Raya yang sakan

NURUL AINI NORAZMAN said...

selamat hari raya!!!hehe
nak wet rya=p

yan said...

Incik topan, nk wt cm mn, org jaman skng mmg kreatif kot, kalo ko letak kuih btang buruk, org dh xde nfsu nk mkn, cube try test pndu uji ko ltk kuih spt gmbarajah d ats, berbut wei org nk, dem, huhu

Cik nurul ain: Slmt ari rya gk, mmg niat tulus ikhlas nk bg duit rya, tp apakn dya, fulus xde~ *kata org, kalo dh ada nawaitu jek, dh dpt phala kn??* huhu

Fahmi Mahat said...

selamat hari raya tuan rumah!

yang suka entri ni,
FahmiMahat