Friday, March 18, 2011

I'm proud to being JOHOREAN~!!


Excuse me, bendera apakah itu?? apa?? Sarawak?? bgus2, nice try, sile tampo diri sndri pat-belas kali.. next.. JOHORRRR (smbil lompat2), bgus2, sile duk diam, tepat skali jwapn itu, ini adlh bendera JOHOR~!! sape kt sni ank jati johor?? sila angkt lutut tinggi2 paras bahu kanan~!!

Knp tetibe jek aku nk kne cite psal johor?? suka ati aku r beb, ni blog ak, biaq p r aku nk tulis entry psal apa pun, huh.. ramai org pk, johor ni xde dialek (btul ke ejaan aku ni?? huh, ada plak aku kesah, layannn~~), but wait!!!! ada r beb, sbnrnya, bahasa johor ni best gk tuk dipelajari.. knp best?? haruslah best, ko cube try test pandu uji dengar org johor bercakap, msti ko akn terngangga (wakakakak, aku suka, aku suka, lg xphm, lg aku suka, huhu~~) 

biasanya bila org tnya aku "wei yan, ko org mn??", secara gear automatiknya aku akn jwb "muo", muo tu apa?? sjnis mkann draja!!! huh, muo tu adalah MUAR.. tp tu dlu, skng muo dh pecah daerah dgn LEDANG n now, kmpung ak dh termasuk dlm daerah ledang, tp beb, siyes beb, kalo org tnya aku, msti aku akn jwb MUO gk, xtau r knp.. yek r, sjak kecik lg kot aku dh terbiasa dgn muo.. actually, bab cerai berai daerah ni baru jek lg kot, tmpat aku dh jd daerah ledang since 9 jun 2008, so msih bby lg r kan, kalo ikut usia budak, bru 3 thun, suci lg gebu lagi bby tersebut pd usia 3thun.. whteverpun, xkisah r muo ke, ledang ke, batu pahat ke, segamat ke, gelang patah ke, yg penting, we ol stil JOHOREAN!!!! (sambil mata ke atas tangan d dada). kebanyakkn org johor ni dikenali ngn sift2 cm:
  • kuat menyembang (cm aku)
  • kecoh2 skit (pun cm aku)
  • riuh rendah (aik, bukn cm sma jek ke spt point d atas??)
  • senag dpt mmbr (pun pun cm aku)
  • xmemilih bab2 kawan (cm aku pun)


aik, cm dh melalot jek point yg aku nk kuarkn ari ni.. actually, ak jz nk kongsi or dlm bahasa arabnya, nk "share" bhsa johor yg super duper unik ni, yok kite blajo ye kanak2:

  •  pegang (sile sebut huruf E tu cm u ol nk sebut pekataan "enak").. cntoh ayat: "Cube ko pegang pen ni, cm kurus jek pen ni.."
  • tarik (sile baca dengan sebutan "terik").. contoh ayat: "Knp r susah sgt aku nk terik guni ni, berat kot.."
  • rewang = gotong royong tyme ada jiran2 nk wt knduri.. contoh ayat: "Fulamak, xmcm ramai plak ek yg dtg rewang umah ko ari ni.."
  • kerja kawin = kenduri kahwin.. contoh ayat: "Oi yan, bile ko nk wt keje kawin??"
  • gebo = selimut.. contoh ayat: "Aduh, mana r mak aku letak gebo ni?? sjuk kot ujan2 cm ni.."
  • ghobok = almari.. contoh ayat: "Mak simpan gebo ko dlm ghobok kt dlm bilik ko tu, try ko tgk, ada x??"
  • sangap = menguap.. contoh ayat: "Masuk yg ni, dh pat-belas kali dh aku tgk ko sangap, bwk2 r g tido.."
  • ngeteh = lepak minum air kt kedai/ warung/ restaurant.. contoh ayat: "Zai, ayah ni g ngeteh jap kt warung usin ngn zack.."
  • jajan = makanan ringan.. contoh ayat: "Angah, nnt jgn lupa belikan ekal jajan ek kt kedai cik mamoot.."
  • deras = cepat.. contoh ayat: "Deras balik, kucing ko sakit nk bersalin dh tu.."
  • berendut = dating.. contoh ayat: "Beb, smlm aku nmpk ko g berendut ngn endut (kekasih) ko kt Tanjung Mas kn??"
  • sarap = sarapan.. contoh ayat: "Mak, ari ni kite sarap lontong nk??"
  • saing = bersama2.. contoh ayat: "Ida, sok kite g skolah saing ek.."
  • janlah = jomlah.. contoh ayat: "Janlah gerak, apa lg yg ko duk tercegat jek kt stu??"
  • iring = kulit itam..contoh ayat: "Peh, xmcm iring plak aku skng sjak jd cikgu sukan ni.."
  • bigor/ gonjol = gila2.. contoh ayat: "Best dow kwn ngn beliau, beliau tu jenis yg bigor/ gonjol skit.."
  • sepatu = kasut.. contoh ayat: "Wah, bapak cantik gile sepatu ko ni, bape hinggit ko beli beb??"
  • selipo = selipar.. Contoh ayat: "Ekal, cube kalo main tu, jagan smpai xpakai selipo"
  • berlenggeng = xpakai bju.. contoh ayat: "Ha, bgus r duk berlenggeng gitu cuaca sejuk cm ni, kne selsema bru tau kang, huh"
  • ngelat = main tipu.. contoh ayat: "Hek eleh, bolh r ko menag, ko main ngelat td, aku nmpak r.."
  • lincah = cepat.. contoh ayat: "Lincah r skit beb, kite dh lmbt nk g skolah ni kot"
  • pijo = pedih akibat lada.. contoh ayat: "Aduh, pijo siot tgn aku kne lada td.."
  • epok2 = karipap.. contoh ayat: "Mak cik, nk beli epok2 5 hinggit.."
  • dedo = bru nk baik demam.. contoh ayat: "Syukur Alhamdulillah, dh dedo sikit dh bdn ank ko ni, senah"
  • tambak = jalan raya.. contoh ayat: "Jangan main tepi tambak, nnt kne langgo kete bru tau.."
  • bando = bandar.. contoh ayat: "ari ni, aku nk g bando, nk g beli McD"
  • ekk = menggambarkan untuk sesuatu or paling.. contoh ayat: "Beso ekk umah beliau tu.."
  • pegang = pegang, tapi dibaca huruf E cm sebut pekataan "enak".. contoh ayat: "Boleh pandang2, jgn pegang2.."
  • piyuk = periuk.. contoh ayat: "Wah, dh smnggu dh aku tgk ko gantung piyuk tu, xmasak ke Senah??"
banyak lg kot aku nk share sbnrnya, tp tyme2 cm ni r, smua bnde aku dh xhingat, nk wt cm mn, mmry full kot, xde duit nk upgrade RAM kepala hotak.. so guys, bestkn bhasa johor ni.. sblum mengakhiri ucapan saya pada hari ini (lak, ko pehal yn, perasan cm tgh bg speech plak), HAYATI r lagu di bwah ini.. 



Allah peliharakan Sultan
'Nugrahkan Dia segala kehormatan

Sehat dan ria, kekal dan makmur
Luaskan kuasa, menaungkan kami

Rakyat dipimpini berzaman lagi
Dengan Merdeka bersatu hati

Allah berbatu Johor
Allah selamatkan Sultan




2 comments:

Taufan Ribut said...

gerobok lah..hahahaha..salah eja tu..hahaha

yan said...

tp aku panggil ghobok beb, ah, gasak, jnji org johor phm, wakakakak (sile gelak dgn jahat)~!!

Friday, March 18, 2011

I'm proud to being JOHOREAN~!!


Excuse me, bendera apakah itu?? apa?? Sarawak?? bgus2, nice try, sile tampo diri sndri pat-belas kali.. next.. JOHORRRR (smbil lompat2), bgus2, sile duk diam, tepat skali jwapn itu, ini adlh bendera JOHOR~!! sape kt sni ank jati johor?? sila angkt lutut tinggi2 paras bahu kanan~!!

Knp tetibe jek aku nk kne cite psal johor?? suka ati aku r beb, ni blog ak, biaq p r aku nk tulis entry psal apa pun, huh.. ramai org pk, johor ni xde dialek (btul ke ejaan aku ni?? huh, ada plak aku kesah, layannn~~), but wait!!!! ada r beb, sbnrnya, bahasa johor ni best gk tuk dipelajari.. knp best?? haruslah best, ko cube try test pandu uji dengar org johor bercakap, msti ko akn terngangga (wakakakak, aku suka, aku suka, lg xphm, lg aku suka, huhu~~) 

biasanya bila org tnya aku "wei yan, ko org mn??", secara gear automatiknya aku akn jwb "muo", muo tu apa?? sjnis mkann draja!!! huh, muo tu adalah MUAR.. tp tu dlu, skng muo dh pecah daerah dgn LEDANG n now, kmpung ak dh termasuk dlm daerah ledang, tp beb, siyes beb, kalo org tnya aku, msti aku akn jwb MUO gk, xtau r knp.. yek r, sjak kecik lg kot aku dh terbiasa dgn muo.. actually, bab cerai berai daerah ni baru jek lg kot, tmpat aku dh jd daerah ledang since 9 jun 2008, so msih bby lg r kan, kalo ikut usia budak, bru 3 thun, suci lg gebu lagi bby tersebut pd usia 3thun.. whteverpun, xkisah r muo ke, ledang ke, batu pahat ke, segamat ke, gelang patah ke, yg penting, we ol stil JOHOREAN!!!! (sambil mata ke atas tangan d dada). kebanyakkn org johor ni dikenali ngn sift2 cm:
  • kuat menyembang (cm aku)
  • kecoh2 skit (pun cm aku)
  • riuh rendah (aik, bukn cm sma jek ke spt point d atas??)
  • senag dpt mmbr (pun pun cm aku)
  • xmemilih bab2 kawan (cm aku pun)


aik, cm dh melalot jek point yg aku nk kuarkn ari ni.. actually, ak jz nk kongsi or dlm bahasa arabnya, nk "share" bhsa johor yg super duper unik ni, yok kite blajo ye kanak2:

  •  pegang (sile sebut huruf E tu cm u ol nk sebut pekataan "enak").. cntoh ayat: "Cube ko pegang pen ni, cm kurus jek pen ni.."
  • tarik (sile baca dengan sebutan "terik").. contoh ayat: "Knp r susah sgt aku nk terik guni ni, berat kot.."
  • rewang = gotong royong tyme ada jiran2 nk wt knduri.. contoh ayat: "Fulamak, xmcm ramai plak ek yg dtg rewang umah ko ari ni.."
  • kerja kawin = kenduri kahwin.. contoh ayat: "Oi yan, bile ko nk wt keje kawin??"
  • gebo = selimut.. contoh ayat: "Aduh, mana r mak aku letak gebo ni?? sjuk kot ujan2 cm ni.."
  • ghobok = almari.. contoh ayat: "Mak simpan gebo ko dlm ghobok kt dlm bilik ko tu, try ko tgk, ada x??"
  • sangap = menguap.. contoh ayat: "Masuk yg ni, dh pat-belas kali dh aku tgk ko sangap, bwk2 r g tido.."
  • ngeteh = lepak minum air kt kedai/ warung/ restaurant.. contoh ayat: "Zai, ayah ni g ngeteh jap kt warung usin ngn zack.."
  • jajan = makanan ringan.. contoh ayat: "Angah, nnt jgn lupa belikan ekal jajan ek kt kedai cik mamoot.."
  • deras = cepat.. contoh ayat: "Deras balik, kucing ko sakit nk bersalin dh tu.."
  • berendut = dating.. contoh ayat: "Beb, smlm aku nmpk ko g berendut ngn endut (kekasih) ko kt Tanjung Mas kn??"
  • sarap = sarapan.. contoh ayat: "Mak, ari ni kite sarap lontong nk??"
  • saing = bersama2.. contoh ayat: "Ida, sok kite g skolah saing ek.."
  • janlah = jomlah.. contoh ayat: "Janlah gerak, apa lg yg ko duk tercegat jek kt stu??"
  • iring = kulit itam..contoh ayat: "Peh, xmcm iring plak aku skng sjak jd cikgu sukan ni.."
  • bigor/ gonjol = gila2.. contoh ayat: "Best dow kwn ngn beliau, beliau tu jenis yg bigor/ gonjol skit.."
  • sepatu = kasut.. contoh ayat: "Wah, bapak cantik gile sepatu ko ni, bape hinggit ko beli beb??"
  • selipo = selipar.. Contoh ayat: "Ekal, cube kalo main tu, jagan smpai xpakai selipo"
  • berlenggeng = xpakai bju.. contoh ayat: "Ha, bgus r duk berlenggeng gitu cuaca sejuk cm ni, kne selsema bru tau kang, huh"
  • ngelat = main tipu.. contoh ayat: "Hek eleh, bolh r ko menag, ko main ngelat td, aku nmpak r.."
  • lincah = cepat.. contoh ayat: "Lincah r skit beb, kite dh lmbt nk g skolah ni kot"
  • pijo = pedih akibat lada.. contoh ayat: "Aduh, pijo siot tgn aku kne lada td.."
  • epok2 = karipap.. contoh ayat: "Mak cik, nk beli epok2 5 hinggit.."
  • dedo = bru nk baik demam.. contoh ayat: "Syukur Alhamdulillah, dh dedo sikit dh bdn ank ko ni, senah"
  • tambak = jalan raya.. contoh ayat: "Jangan main tepi tambak, nnt kne langgo kete bru tau.."
  • bando = bandar.. contoh ayat: "ari ni, aku nk g bando, nk g beli McD"
  • ekk = menggambarkan untuk sesuatu or paling.. contoh ayat: "Beso ekk umah beliau tu.."
  • pegang = pegang, tapi dibaca huruf E cm sebut pekataan "enak".. contoh ayat: "Boleh pandang2, jgn pegang2.."
  • piyuk = periuk.. contoh ayat: "Wah, dh smnggu dh aku tgk ko gantung piyuk tu, xmasak ke Senah??"
banyak lg kot aku nk share sbnrnya, tp tyme2 cm ni r, smua bnde aku dh xhingat, nk wt cm mn, mmry full kot, xde duit nk upgrade RAM kepala hotak.. so guys, bestkn bhasa johor ni.. sblum mengakhiri ucapan saya pada hari ini (lak, ko pehal yn, perasan cm tgh bg speech plak), HAYATI r lagu di bwah ini.. 



Allah peliharakan Sultan
'Nugrahkan Dia segala kehormatan

Sehat dan ria, kekal dan makmur
Luaskan kuasa, menaungkan kami

Rakyat dipimpini berzaman lagi
Dengan Merdeka bersatu hati

Allah berbatu Johor
Allah selamatkan Sultan




2 comments:

Taufan Ribut said...

gerobok lah..hahahaha..salah eja tu..hahaha

yan said...

tp aku panggil ghobok beb, ah, gasak, jnji org johor phm, wakakakak (sile gelak dgn jahat)~!!